De voordelen van cardiotraining

De voordelen van cardiotraining
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

De afgelopen tijd vond ik het opmerkelijk dat de loopbanden in de sportschool voortdurend bezet waren. Waarom zou je jouw tijd op de loopband doorbrengen? Je werkt jezelf behoorlijk in het zweet, terwijl je er geen spieren voor terugkrijgt. Toch blijkt een cardiotraining, zoals hardlopen op de loopband, behoorlijk effectief te zijn voor het lichaam.

Een cardiotraining biedt veel voordelen. Tijdens de training zal de bloedcirculatie toenemen, doordat jouw spieren om extra zuurstoftoevoer zullen vragen om de benodigde energie te kunnen leveren tijdens de training. Ben jij benieuwd welke voordelen deze situatie jou kan bieden? Lees snel verder.

Een beter uithoudingsvermogen

Het is behoorlijk beschamend als jij na een sprintje naar de trein minutenlang moet uithijgen door jouw slechte uithoudingsvermogen. Hoogstwaarschijnlijk zul jij nog wel vaker geconfronteerd worden met jouw slechte conditie in het dagelijkse leven. Door regelmatig een cardio training te volgen, zul je jouw uithoudingsvermogen door de tijd heen verbeteren. Dit zal jou veel beschamende momenten besparen! Wie pakt de voetbaldoeltjes uit de kast?

Afname van stress

De Harvard Medical School heeft een tijdje terug laten blijken dat cardiotrainingen een positief effect hebben op stress. Indien jij veel stress ervaart, zal jouw lichaam bepaalde hormonen afgeven, waaronder het stresshormoon cortisol. Op termijn kan dit hormoon het immuunsysteem onderdrukken, waardoor jouw afweersysteem zal verzwakken. Door een cardiotraining te volgen, kun je dit stresshormoon voorkomen, doordat er sprake is van een snellere bloedsomloop. Jouw hersenen zullen hierdoor meer zuurstof ontvangen en actiever worden. 

Verlaagt bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan behoorlijk gevaarlijk zijn, doordat het kan leiden tot aandoeningen als hart- en vaatziekten, nierproblemen en aderverkalking. Helaas veroorzaken de leefgewoonten in de Westerse samenleving een risico op een bloeddrukverhoging. Een cardiotraining kan een ideaal hulpmiddel zijn om jouw bloeddruk te verlagen en het innemen van medicamenten voorkomen. 

Betere nachtrust

Wellicht kamp jij regelmatig met slaapproblemen. Misschien ben jij tot in de late uurtjes actief of word jij, gedurende de nacht, regelmatig wakker. Enorm vervelend! Uit studies blijkt dat cardio, in combinatie met slaap gebruiken – denk aan een vast ritme en het vermijden van beeldschermen voor het slapengaan – kunnen de slaapproblemen tegengegaan worden. Zet jij de voetbaldoelen alvast klaar?

Versterkt het immuunsysteem

Tot slot helpt cardio bij het versterken van jouw immuunsysteem. Jouw immuunsysteem beschermt jouw lichaam tegen indringers als virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en giftige stoffen. Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat cardio het aantal antilichamen, dat bijdraagt aan de afweer, binnen enkele weken wordt vergroot.