Wat is een gezond ontbijt?

gezond ontbijt
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Energierepen, ontbijtkoeken en donuts zijn misschien snelle ontbijtopties, maar een echt gezond ontbijt is een uitgebalanceerde mengeling van gezond voedsel dat je langer voldaan houdt. Begin bijvoorbeeld met een bron van volle granen, zoals toast of ontbijtgranen, en rond het af met magere melk of yoghurt en een stuk fruit. De volgende keer dat je ’s ochtends de deur uit rent zonder iets te eten of voor de snelle ontbijtopties gaat, overweeg dit: als je een gezond ontbijt overslaat, kun je later op de dag te veel eten. Een gezond ontbijt daarentegen kan je energie geven, je eetlust stillen en je gedurende de ganse dag de weg tonen in het nemen van slimme beslissingen. Overweeg verder onderstaande tips voor een gezond ontbijt om je dag goed te beginnen!

Kies voor een gezond ontbijt met volle granen en tarwekiemen

Neem een kom havermout, of kies een volkoren graan met ten minste 5 gram vezels per portie of ga voor granen die een zegel dragen dat hen identificeert als een “uitstekende” of “goede” bron van volle granen. Houd ook het suikergehalte in de gaten om je gezond ontbijt niet te verstoren: zoek naar granen met minder dan 6 gram suikers per portie. Zoet je kom havermout in plaats daarvan met melk en een beetje honing en bedek het geheel met fruit en noten. Waarom tarwekiemen? Slechts twee eetlepels levert ongeveer 15% van je aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E en 10% folaat. Tarwekiemen zijn een uitstekend alternatief voor als je niet veel noten of zaden eet, twee andere grote bronnen van vitamine E.

gezond ontbijt met volle granen en tarwekiemen

Voeg aan je gezond ontbijt een magere bron van eiwit toe

Onderzoek heeft aangetoond dat eiwitten je kunnen helpen om je langer voller te voelen dan koolhydraten of vet. Eieren, tofu, pindakaas, vis en mager vlees zijn allemaal goede bronnen van eiwitten, maar velen daarvan kan je moeilijk als ontbijt eten. Andere goede keuzes zijn magere zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kwark. Kies bijvoorbeeld Greek yoghurt! Deze pittige, romige yoghurt zit boordevol calcium en bevat veel eiwitten – bijna twee keer zoveel als gewone yoghurt – om je de hele ochtend vol te houden. Een alternatief: kies een gewone, niet-vette variëteit en voeg wat fruit toe om het wat zoetheid en smaak te geven.

Geen gezond ontbijt zonder fruit!

Een klein glas 100% vruchtensap is een gemakkelijke manier om een portie fruit bij je ontbijt te nemen, maar kies indien mogelijk voor ongesneden fruit, omdat ze meer vezels bevatten.

Geen gezond ontbijt zonder fruit!

Bron afbeeldingen: feelgoodfoodie.net (pinterest), totalbeauty.com (pinterest)