Koolhydraatarm eten om snel gewicht te verliezen

Koolhydraatarm eten om snel gewicht te verliezen
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Mensen die koolhydraatarm eten, eten een zeer kleine hoeveelheid koolhydraten, een matige hoeveelheid eiwitten en een grote hoeveelheid vet per dag. Dit betekent dat het lichaam vet als de belangrijkste brandstofbron verbrandt, en het afbreekt in ‘ketonlichamen’ (of ‘ketonen’) in een proces dat ketose wordt genoemd. Wil je snel gewicht verliezen? Lees verder om meer te weten te komen over koolhydraatarm eten!

Het koolhydraatarm eten als medische behandeling

Er zijn aanwijzingen dat koolhydraatarm eten of het volgen van een ketogeen dieet, onder toezicht van een arts of diëtist, nuttig is voor kinderen met epilepsie die epileptische aanvallen blijven krijgen terwijl ze anti-epileptica gebruiken. Er is een groeiende belangstelling voor het gebruik ervan bij kanker, met name bij hersenkanker, hoewel meer onderzoek bij mensen nodig is voordat dit kan worden aanbevolen. Voor mensen met diabetes type 2 kan koolhydraatarm eten de bloedsuikerspiegel op korte termijn verbeteren. De langetermijneffecten zijn echter niet bekend, met name op het cholesterolniveau, die in sommige onderzoeken toenamen.

Wat te verwachten van koolhydraatarm eten?

Een typisch ketogeen dieet vermindert iemands inname van rijst, pasta, fruit, granen, brood, bonen en zetmeelrijke groenten zoals erwten en aardappelen aanzienlijk. Wie koolhydraatarm wil eten, zou zich kunnen beperken tot de koolhydraten van slechts een klein portie yoghurt, een middelgrote aardappel en een appel per dag. Heel wat mensen vinden het moeilijk om de aanbevolen dagelijkse inname van volkoren, groenten en fruit per dag te halen. Overschakelen naar koolhydraatarm eten kan het nog moeilijker maken om deze aanbevolen dagelijkse inname zonder supplementen te bereiken. Belangrijk om te weten, is dat als je hoolhydraatarm wilt gaan eten, je dit altijd overlegt met je arts of een erkende diëtist. Dit zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid en soorten vetten, vezels en vitaminen binnenkrijgt, evenals mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en kalium.

Koolhydraatarm eten om gewicht te verliezen

Er zijn slechts beperkte en kleine onderzoeken gedaan naar het koolhydraatarm eten voor gewichtsverlies. Deze studies hebben aangetoond dat het koolhydraatarm eten op korte termijn voordelen biedt bij sommige mensen, waaronder snel gewichtsverlies en verbeteringen in cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk, maar na een jaar zijn deze effecten ongeveer hetzelfde als die van traditionele diëten voor gewichtsverlies. Hoewel een ketogeen dieet op de korte termijn snel en effectief kan zijn, kan het moeilijk te handhaven zijn omdat het erg beperkend is. Dit betekent dat een groot aantal mensen de neiging hebben om uit het dieet te stappen, wat bijdraagt aan ongezond, ‘jojo’-dieetgedrag. De sleutel tot het handhaven van een gezond gewicht op de lange termijn is een eetpatroon dat je in de loop van de tijd kunt volhouden.