Leren en groeien in de zorg

Leren en groeien in de zorg
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Werken in zorg. Heb je hier wel eens aan gedacht, maar is het bij een gedachte gebleven omdat je niet de juiste diploma’s hebt? Misschien zie je omscholing als een grote hobbel, maar wie ervoor kiest om zich klaar te stomen voor een baan in de zorg, plukt daar op den duur de vruchten van. Werken in de zorg kan namelijk veel voldoening geven en uitzicht op een langdurige aanstelling. Lees in deze blog meer over het proces en de mogelijkheden van omscholen op het gebied van zorg.

Werken en leren in de zorg zonder diploma

Zolang je gemotiveerd bent, zul je ontdekken dat er genoeg mogelijkheden zijn om te werken en leren in de zorg zonder diploma. Als je praktisch bent ingesteld, kun je bijvoorbeeld overwegen om vrijwilligerswerk te doen of een stage. Zo kun je op een effectieve manier ontdekken of een beroep in de zorg bij je past of niet.

Praktijkopleidingen voor een omscholing naar de zorg

Er zijn verschillende opleidingen die je klaarstomen voor een baan in de zorg. Opleidingen die het meest gekozen worden zijn: Helpende Zorg, Zorghulp, Verzorgende en Verpleegkundige. Veel van deze trajecten kun je doorlopen als een BBL opleiding of een BOL opleiding. Dit betekent dat je de nodige kennis opdoet in combinatie met een deeltijdbaan. Als je tijdens een omscholing wilt blijven werken en de behoefte hebt om je kennis gelijk om te zetten in de praktijk, dan is dit een ideale route om toe te werken naar een baan in de zorg.

Werken in de zorg

Als je werkt in de zorg, heb je te maken met veel afwisseling. Je werkt immers met verschillende doelgroepen, die elk hun eigen behoeften of uitdagingen hebben. Aanpassingsvermogen is een belangrijke competentie die je voor ogen moet houden als je gericht gaat omscholen voor een baan, waarbij je veel zorg verleent. Ben je tot nu toe altijd een baan gewend met een vast dagritme? Dan is het goed om rekening te houden met het gegeven dat werken in de zorg vaak flexibiliteit vraagt. Zo zul je, afhankelijk van de functie, soms moeten werken in het weekend, in de avond uren. Ook het draaien van nachtdiensten is in de zorg niet ongewoon.

Omscholen naar de zorg: welke stappen kan ik ondernemen?

Begin met uitvoerig onderzoek van de zorgsector. Welke deelgebieden zijn er en welke interesseren jou het meest? Misschien ambieer je een functie, waarbij je directe zorg aan patiënten levert, maar ook administratieve functies of managementfuncties zijn mogelijk. Als je met overtuiging jezelf ziet werken in een bepaalde baan in de zorg, kun je een gerichte opleiding doen. Hierbij is de keuze tamelijk breed, van een opleiding verpleegkunde tot een zij-instroomtraject. Onderzoek de mogelijkheden om als zij-instromer ingewerkt te worden in de functie naar jouw keuze. Tenslotte: bezoek evenementen of netwerkbijeenkomsten. Dit is een manier die jou kan helpen om het spectrum van de zorgsector in de volle breedte te ontdekken, zodat je goed inzicht hebt in de mogelijkheden die er zijn. Overweeg jij een baan in de zorg? Met voldoende onderzoek en motivatie zul je met grote kans een passende weg vinden voor een omscholingstraject. Bedenk bij een overstap naar de zorgsector wel dat flexibiliteit vaak een vereiste is, gezien de wisselende werktijden.