Verbeter de wereld met een e-bike

Verbeter de wereld met een e-bike
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

De toekomst is nu. Op veel verscheidene vlakken heeft technologie onze maatschappij doen vooruitgaan, denk maar aan hernieuwbare energie, grensverleggende medicatie en nieuwe transportmiddelen zoals de elektrische fiets. Waarschijnlijk razen elektrische fietsers je vaak voorbij als je de fiets neemt. E-bikes doen er letterlijk een tandje bij, waardoor die beklimmingen minder een karwei en meer een sensatie zijn en je verder en sneller kunt gaan dan je zou kunnen met je eigen pedaalkracht. Is een e-bike de rage waard?

Types elektrische fietsen

Prominent aanwezig in de fietsenwinkel zijn de elektrische stadsfiets, elektrische vouwfiets, elektrische bakfiets en tot slot de speed pedelec. Deze types e-bikes kunnen we in twee groepen categoriseren: de ‘normale’ e-bikes en de high speed e-bikes, ofwel speed pedelecs.

Elektrische stadsfietsen, elektrische bakfietsen en elektrische vouwfietsen worden bestempeld als ‘normale’ e-bikes. Trapondersteuning zorgt ervoor dat trappen gemakkelijker en lichter wordt. In feite is deze tweewieler met trapondersteuning gewoon een fiets met motortje dat niet op eigen kracht kan worden gestart of blijft bewegen. De trapondersteuning heeft een begrenzer, hierdoor kan je snelheid niet hoger zijn dan 25 kilometer per uur. Met deze elektrische fietsen mag je op het fietspad rijden. Hiervoor hoef je geen geel bromfietskenteken te kopen en je bent ook niet verplicht een helm te dragen. We raden echter wel aan een helm te dragen.

Met speed pedelecs daarentegen kan je tot 45 kilometer per uur gaan. Deze snelle elektrische fietsen zijn wettelijk geclassificeerd als bromfietsen. Dit betekent dat je voor het gebruik van speed pedelecs een geel bromfietskenteken moet dragen en je moet voldoen aan andere verkeersregels voor bromfietsen, zoals een verplichte helm.

Milieuvriendelijk

De opwarming van de aarde is een immens probleem. De laatste pogingen zijn het om Moeder Natuur te redden. E-bikes produceren minder vervuiling per kilometer dan auto’s en motorfietsen. Energie verbruiken ze met een gemiddelde snelheid van 100 tot 150 watt ten opzichte van ongeveer 15000 voor een auto. Door de e-bike te nemen kan je dus makkelijk de luchtkwaliteit verbeteren.

Snel en flexibel

Door de technologie kan je verre afstanden, zonder al te veel inspanning. Verder profiteer je van verkeersvrije fietspaden, dé oplossing als je in een drukke stad woont om sneller op bestemming te raken. E-bikes kopen is tegenwoordig een hype in drukke steden, aangezien regeringen en gemeenten bewoners stimuleren om niet langer de auto te nemen.
De e-bike is mettertijd geavanceerd en ziet er tegenwoordig bijna uit als een normale fiets, enkel subtiel ‘gebrom’ verraadt de e-bike. Profiteer van alle voordelen van de elektrische fiets!